tisdag 19 juni 2007

Dags att docka loss...

Ännu ett äventyr till ISS börjar närma sig sitt slut. Atlantis förväntas docka loss från ISS för att sedan sakta prepareras för inträde i atmosfären igen. Jag undrar hur många svenskar som följt skytteln den här gången, jämfört med förra då Christer Fuglesang var med, eller jämfört med den före dess då fortfarande ingen svensk hade åkt med.

Jag har följt varje resa sedan Columbia gjorde en minst sagt misslyckad landning. Informationsflödet från NASA har mångdubblats sedan dess. Nu kan man titta på strömmad TV dygnet runt. Det finns även trevliga animeringar där man kan se hur rymdstationen ska växa enligt plan. För att inte tala om alla tusentals bilder man kan ladda hem och titta på.

Det är lite tråkigt att de måste plocka in KU-band-antennen för att kunna stänga lastluckorna, för då får man inga bilder från skytteln precis innan de ska starta bromsarna. Det är lixom radioskugga ända till dess de kommer farande i tusen mach(*) och sedan ser man dem inte förrän det bara är någon minut kvar till landning. Fast det ökar ju dramatiken betänkligt. Och det är ju inte helt fel heller.

Den 9 augusti är det dags igen, då ska den minst kända skytteln, Endeavour, upp och flaxa. Jag ska försöka vara med och blogga lite mer då så att ni inte missar starten. Det är oerhört långsamt och sedan fräser det till och på 7 minuter är det över. Sedan börjar repriserna från alla 500 kameror som filmar starten från olika vinklar. Koolaste kameran är nog den som sitter på den stora rödbruna extratanken som filmar undersidan på skytteln under hela tiden den stiger mot skyarna. Det är som att få åka med själv. Fast på utsidan. Mer om detta i augusti.

(*) Medveten överdrift för "väldigt fort". Jag kunde även ha skrivit R17 eller Ludicrous Speed.

Inga kommentarer: