onsdag 22 augusti 2007

Det blir en hektisk höst för NASA

STS-118 har landat med Endeavour och kommer genast att börja laddas med nya saker som ska upp i omloppsbana. Hösten är en rejäl ökning i tempot för NASA, iallafall för oss som sakta sakta följt tempot efter columbiaolyckan. Kanske gick vi och väntade på att Christer Fuglesang skulle få åka någon gång och den som väntar brukar få vänta länge, det vet alla barn som någon gång sett fram emot julafton.

Schemat för framtiden ser ut så här:
STS-119: har flyttats till framtiden efter STS-123. De ska flyga upp med tross S6 och den sista solpanelen.

STS-120: 23 okt 2007, Discovery. De har med sig Node2 (Harmony) som ska placeras i änden på
Destiny som idag håller i dockningsröret för skytteln. Det blir en intressant manöver. Först placerar man Harmony på baborsidan av Unity (Node 1). Sedan när skytteln dockat loss kommer ISS-personalen att rymdpromenera Harmony på rätt plats för att sedan sätta dockningsröret i andra änden av Harmony, dvs flytta ut röret längre från centrum. Noderna är som korsningar kan man säga, det finns anslutningsportar på alla sidor om dem.

STS-121: 4 juli 2006. De har redan flugit. De flög redan efter STS-114 eftersom de inte hade några delar som var beroende av att andra satt dit sina delar först. De utvärderade alla nya tester som tagits fram i Return-to-flight-programmet efter olyckan.

STS-122: 6 dec 2007, Atlantis. Europeiska laboratoriet Columbus ska upp. Columbus ska sättas på styrbordsidan av Harmony.

STS-123: 14 feb 2008, Endeavour. Japanska experimentmodulen Kibo och robotsystemet Dextre.
Kibo var från början den minsta av alla lab som skulle upp, men både det amerikanska och det europeiska krympte av olika orsaker, så nu kommer Kibo att vara den största modulen på ISS. Med 123 kommer ändå bara första delen. Resten kommer med STS-124 och STS-127 enligt plan. Kibo ska sitta på babordsidan av Harmony.

STS-124: 24 apr 2008, Discovery. Den andra trycksatta delen av Kibo, samt robot-manipuleringsarmen som hör till Kibo. Dessa är del två av tre som hör till den japanska delen av ISS.


STS-125: 10 sept 2008, Atlantis. Den här gången ska de inte till ISS. Det är rymdteleskopet Hubble som ska få sin fjärde servicerunda.

Inga kommentarer: