torsdag 9 augusti 2007

Endeavour har startat

Bara för några minuter sedan stack Endeavour upp i kvällshimlen ovanför Kennedy Space Center i Florida. Uppskjutningen var som vanligt maffig att beskåda. Det är så mäktigt att se huvudmotorerna gå igång 4 sekunder innan noll och ingenting händer. Den bara står där och ryker. Sedan kommer sekund noll och då tänder booster-raketerna längs sidorna på extratanken och genast drar hela paketet norrut (läs uppåt). Boostrarna har fast bränsle och går inte att släcka när de väl är tända. Då brinner de i två minuter och därefter lossnar de och faller ner i Atlanten. Det festliga är att på varja booster sitter minst två filmkameror och filmar hela förloppet. Detta får man se lite senare när boostrarna hämtats upp av ytbärgare och filmerna har tankats hem.

Hela uppfärden får man följa från den kamera som sitter i överkanten av extratanken och tittar neråt längs buken på skytteln. Detta får man följa i sju och en halv minut innan extratanken är tom och släpps loss. Då ser man hur man själv börjar falla tillbaka ner mot Atlanten och skytteln börjar förbereda sig för en roll (pitch manouver) för att fotografera tanken för att se om någon isoleringsskumklump lossnat som kan ha slagit sönder de sköra kolplattorna på undersidan av skytteln.

Så här, närmare en halvtimma efter uppskjutningen, får man se repriser på uppskjutningen från alla 250 kameror som filmat alla tänkbara vinklar av ekipaget. Jag tycker nog mest synd om de kameror som sitter under utblåset från motorerna och brinner upp efter bara några sekunders aktivt användande.

Nu närmast ska de börja klättra ur sina stolar i skytteln och öppna lastluckorna för att släppa ut lite värme och kyla hela paketet.

I morgon vidtar en långsam och ganska tråkig skanning av undersidan för att se om någon kolplatta fått en smäll och spruckit eller om något mellanlägg har halkat snett och måste plockas bort.

Först på fredag kommer de ikapp ISS för att docka och börja klättra ombord. Innan dess ska de göra en ny flip där de vänder buksidan mot ISS så att kosmonauterna där kan fotografera skyttelns bukplattor för ytterligare en sprickbildningskontroll. Det är som en läcker men otroligt långsam parningsritual mellan två rejält högtflygande fåglar. Och allt kan man se via strömmad video från NASA.gov som direktsänder allt.

Inga kommentarer: