tisdag 8 januari 2008

Om fildelning

Det stora fildelningsmålet i Linköpings tingsrätt avslutades på grund av att försvarets bevisning var för stark. Eller var det anfallet som var för svagt?

Många politiker* (och andra) tycker att illegal fildelning nästan har blivit något av en folklig rättighet eftersom det är så många som laddar hem upphovsrättsskyddad film och musik över nätet idag och nästan ingen följer lagstiftningen så är den verkningslös. Tänk om det var lika med fortkörning...

I Asien är piratkopiering en folksport. Där har det sålts kopior av allt sedan Hedenhös**. Där har artisterna insett att de inte kan stoppa kopierandet. Där säljer de istället det enda som piraterna inte kan kopiera, nämligen sej själva. Prostitution? Ja, kanske ur en synvinkel. Artisterna är helt enkelt tvungna att turnera och visa upp sej själva. Där funkar det. I Roskilde funkar det. Men luften verkar ha gått ur Hultsfred. Nu är det rockparty i Göteborg och Malmö som drar publik istället.

Argumentet mot illegal fildelning är att de som en gång skapat verket ska ha rätt till ersättning för sin skapande kraft. Det håller jag med om. Till en rimlig nivå. När man börjar köpa villor och bilar till höger och vänster och snortar kokain däremellan tycker jag att det har gått lite mer än för långt. Då finns det otroligt många kulturarbetare där under som får för lite betalt. Om de jämnar ut oddsen lite grand kan jag tänka mej att betala fullt pris för musik, film och spel.

Jag tror att om vi slutar gå på bio kommer den svenska biokulturen att dö. Den amerikanska filmkulturen kommer inte ens att märka det. Det är synd. Vi kan inte protestera här så att det märks i USA utan att vi samtidigt skjuter oss själva i foten.

Om vi slutar att lyssna på musik kommer vi inte veta vilka artister vi ska gå och se när de kommer på besök. Det finns ett otroligt stort reklamvärde i att höras, även om de inte får betalt för nedladdningen. Kan vi ta betalt för att lyssna på artisterna i gengäld? Då kan vi kvitta låtpriset mot vår lyssningstid och sedan sluta tjafsa och ladda hem låtarna gratis.


Sidospår
Idag kan vi ta in radiostationer direkt i datorn och spela in materialet på hårddisken. Det finns datorprogram som separerar talet, reklamen och musiken automatiskt så vi kan få en hel hårddisk med bara musik helt lagligt. Men då får vi förstås inte välja musiken. Tänk om det måste införas hårddiskskatt nu också.


*) Enligt Ekot i radion idag. Ingen länk.
**) Från albumet Asterix i Asien.

4 kommentarer:

Hans Persson sa...

Popcatcher är en synnerligen vacker produktide. Jag undrar vad den kommer att kosta när den släpps, och framför allt om man kommer att hinna köpa en innan den kvävs av stämningar.

Anonym sa...

Jag håller med om kokain-snortande "pop-stars"! Oss fattiga "små-uppfinnare" måste betala i VARJE LAND, till sammanlagt miljoner, och då får vi endast 17 år att försöka "få igen"! Dessa överbetalade pop-stars betalar ca 25 dollar per sång m.m. och får 70 år som näst intill gratis skydd. Kan detta vara rättvis?

Nej!

Anonym sa...

I'm Flyer
Fortkörning dödar människor - dock finns inga hållbara undersöknings- eller forskningsresultat som kan visa på negativa konsekvenser för samhället - den berörda branschen eller den enskilda artister som kan rättfärdiga hetsjakten på en miljo svenska medborgare.

"Olaglig fildelning" har INGET med piratkopiering i Asien eller Öst-Europa att göra. - "Olaglig fildelning" är IDEELL - och ingen av parterna tjänar några pengar på verksamheten. - Man DELAR vad man har på sina hårddiskar fritt.

Att ursprungsartisten är ett offer för "olaglig fildelning" är en myt. Det är i första hand 4 AMERIKANSKA musikbolag som kontrollerar 95% av musikproduktionen/försäljningen som äger rättigheterna och i andra hand de verkligt stora artisterna. - Dessa kan tjäna hundratusentals kronor per år på verk som de har skapat för tiotals år sedan - göra det livet ut PLUS 70 år efter att de har dött. - Okända eller nyblivna artister tjänar INGET på upphovsrättslagen.

Jag tror att om vi slutar gå på bio kommer den svenska biokulturen att dö
Det finns INGA belägg för att folk köper mindre musik eller minskar sina biobesök pga "olaglig fildelning" - Om filmen är bra går folk på bio - Ta "Sagan om ringen" t ex -

Alla seriösa undersökningar pekar åt ett annat håll. - Om ditt resonemang skulle hålla så skulle det inte finnas några bokhandlare längre eftersom biblioteken i Sverige har tillhandahållit böcker GRATIS till allmänheten under många år.

Kolla istället VILKA ivrigast pushar för hårdare kontroll och en skärpt upphovsrättslag och VILKA som tjänar mest på det. - Follow the money som amerikanerna brukar säga och låt dig inte förblindas av rökridåer och osaklig propaganda - som senaste "pissoar-reklam" i TV.

Anonym sa...

PopCatcher finns idag att köpa i butik hos de flesta större aktörer och andra mindre. Kolla prirunner.se, kelkoo.se eller prisjakt.nu.
PopCatcher är helt laglig då den bara spelar in, precis som jag gjorde blandband från Tracks!
När jag börjar delaut musiken blir det lite annat, men då är jag ansvarig för mina handlingar, inte PopCatcher! Köp en och testa, där fanimej magi!