onsdag 12 mars 2008

Pyramidspel

Bara ett tankeexperiment...

Tänk dig att du får ett brev i vilket det står att du kan få vara med och delta i ett sockutbyte. Du skickar ett par sockor till första personen på listan, stryker bort första personen och sätter dig själv sist på listan. Därefter skickar du din lista till sex andra personer som du tror skulle vilja få sockor på posten. Efter ett tag kommer massor av sockor inrasande genom brevinkastet.

Är listan bara två namn lång så får du 36 sockor. Är listan tre namn lång får du 216 sockor. Bra va?

Men vad man inte tänker på är att antalet inblandade personer ökar exponentiellt. Efter bara tio nivåer är det 362.797.055* sockpostare med i pyramiden, dvs bra mycket mer än Sveriges befolkning**.

Det borde vem som helst inse att detta inte riktigt är hållbart. Svenska postväsendet skulle iochförsig får anställa sockbärare till förbannelse.

Pyramidspel är olagligt. Bara så ni vet. Skicka inga brev till mig, men sätt gärna in en slant på mitt konto. ;op
*) utr: 6^11-1; Geometrisk serie; x^0 + x^1 + x^2 +...+ x^(n-1) = x^n -1

**) Jag kan ha räknat fel här. Någon matematiskt bevandrad korrekturläsare får gärna kolla mig. Små tankefel blir lätt rejält fel med sån här matematik.

1 kommentar:

Mialiten sa...

Resonemanget förutsätter att alla de små sockbärarna troget för sockuppropet vidare. Det ska till lite civil olydnad bara, ett litet sockuppror där lagom många adressater sätter sig på tvären, så löser det sig alldeles av sig självt.