fredag 13 juni 2008

Försäkringskassan drar ner

Det kan inte vara lätt att vara chef för ett socialt nätverk. Dubbla budskap från alla håll. Öka effektiviteten, bli bättre, dra ner på kostnaderna, minska på utgifterna.

Det är många som fuskar med bidrag i Sverige. Jag har själv gjort det. Oavsiktligt förstås.

Om den ena föräldern jobbar 75% så kan denne fylla på upp till 100% genom att ta ut de saknade procenten som föräldrapeng eftersom denne då kan hämta barnen tidigare från barnomsorgen. Detta kan man sköta ultrasmidigt hos Försäkringskassan (FK).

När ett barn blir sjukt kan man som förälder ta ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Detta kan man anmäla ultrasmidigt till FK via webben.

Om man då redan har ett 25%-igt uttag på den ena föräldern och kanske lallat på med det i en månad så att man slutat tänka på det, och samtigt låter den andra föräldern vara hemma med barnet så tar man helt plötsligt ut 125% för det barnet och då bidragsfuskar man. Jag har, personligen, svårt att se att man kan begära att någon ska hålla koll på detta. Det är bra att FK har koll. Även om hanteringssystemet suger på tvären, för det kan man inte hantera ultrasmidigt via webben. Xo(

Problemet borde vara otroligt enkelt att lösa. Prioritera utbetalningar efter barn och bidragstyp. Tar man ut föräldrapenning så ska den ticka enligt plan. Råkar man ta ut tillfällig föräldrapenning så ska den prioriteras högre och då ska den vanliga strypas för den aktuella tidpunkten. Enkelt. Då råkar man inte bidragsfuska*. Det är en "smart" funktion.

Det är säkert någon som kommer att irritera sig på det. Rätt åt dem!---
* Det finns säkert en ohemul olika sätt att krångla till problemet på så att det inte blir trivialt lösbart inom rimlig tid. Jag har viss förståelse för FK:s programmerare. Viss.

Inga kommentarer: