onsdag 4 juni 2008

Skogsbrand

Det brinner i Hälsingland.

En skogsbrand är oftast svår att släcka på grund av olika orsaker. Mestadels för att den ofta befinner sig i oländig terräng.

Ett smidigt hjälpmedel i kampen mot en skogsbrand är så kallad vattenbombning, vanligtvis utförd av en helikopter. Men brandförsvaret har ingen sådan. Inte ens en. De måste fråga försvaret snällt eller hyra in en.

Det brinner i Hälsingland.

Om man bedriver skogsbruk finns det vissa regler man måste följa. En av dessa är hyggesbränning. Man har kommit fram till att vissa frön inte gror förrän efter en brand, så för att hjälpa naturen på traven bränner man medvetet hyggen lite då och då.

Jättesmart.

Det brinner i Hälsingland.

Sveaskog har domäner i Tiveden. Nyligen skulle de hyggesbränna lite. Eftersom de har skygglappar över hela huvudet i Närke verkade det som en bra idé att göra den här veckan. Det har varit torrt och varmt i en månad. Det råder stor brandfara i hela Sverige. Då får man för sig att elda.

Jättesmart... INTE!

Det blir skogsbrand. Man ringer brandkåren. Man kommer på att man vill vattenbomba skogen. Men det finns inga helikoptrar. Varför då? Jo, för att...

Det brinner i Hälsingland.

En femåring kan räkna ut att det är dumt att elda i skogen om det redan brinner på ett annat ställe.

Lyssna på nyheterna! De finns i en radio nära dig en gång i timman. Hur svårt kan det vara?

Inga kommentarer: