onsdag 14 januari 2009

2009-02: Gunnar Aus - Fotografera Fåglar...


... guide och inspiration till bättre bilder

Det här är en fotobok. En bok med många bilder och lite text. Den går ganska fort att läsa. Det som skiljer den här boken från många andra fotoböcker är att den innehåller teknisk information om hur bilderna är tagna för att läsaren ska få kunskap och inspiration att själv börja fotografera fåglar. Det fungerar bra. Jag blev inspirerad.

I början av boken skriver Gunnar Aus att det viktigaste är människan bakom kameran. Vilka bilder hade du tänkt ta? Därefter ska man anpassa utrustningen. Det går, skriver Gunnar, att fotografera med en kompaktkamera, men han rekommenderar en digital systemkamera. Endast ett par av bilderna i boken är tagna med en brännvidd kortare än 400mm (vilket skulle kunna vara en kompaktkamera, men inte nödvändigtvis). Resten är tagna med 500 eller 700mm och då pratar vi rejält långa strutar.

Det är många vackra bilder i boken och man får många kluriga tips som man kanske annars inte skulle ha gissat sig till i första taget. För tillfället försmäktar jag utan både snus och en 500mm glugg så fåglarna får vara ifred ännu ett tag i både skog och lund. Men vänta bara...

Inga kommentarer: