måndag 20 april 2009

Ny vår, mer fågelsång

Snart (6 aug?) är det åter dags för Christer Fuglesang att kliva i den orange overålen* och kliva in i Discovery (STS-128) som ska ta honom på en ny resa till ISS. Den här gången ska de flyga upp med en Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) som är en stor fraktcontainer med mat och dasspapper. Den kunde lika gärna hetat TMNT för de är namngivna efter tre italienska konstnärer; Leonardo, Rafael och Donatello. Christer ska även få göra lite reparationer och kabeldragningar på utsidan av ISS.

Annat skoj från Nasa:
Node-3, som nyligen fått ett mer populärt namn (Node-1 heter Unity, Node-2 heter Harmony). Node-3 har fått namnet Tranquility, som betyder lugn**, i hyllning till Apollo-11 som (först av alla) landade i Sea of Tranquility (lugnets hav) på månen (20 juli 1969).

Namnet är tydligen ett föremål för viss diskussion. Nasa hade en namntävling där de hade fyra förslag från början, men man kunde själv föreslå andra namn. En TV-komiker föreslog sitt eget namn, Colbert, och lyckades med medias hjälp få flest röster. Nu hotar han (på skoj?) med att stämma Nasa om de inte väljer hans namn på modulen. Nasa kontrar med att de sällan namnger hårdvara efter en person, så inte heller den här gången. MPLM:erna var tydligen undantag? Node-3 kommer att flygas upp med STS-130 i december.

Robert Cumming bloggar om detta på Populär Astronomi, läs mer där.
Det finns även information på NASAs web om namngivningen.

Just nu står Atlantis beredd på startplats 39A och Endeavour har nyss rullats ut till 39B*** för att vara beredd som livbåt till Atlantis om det skulle behövas. Planeringen framåt är minst sagt hektisk...

Enligt nuvarande schema (som ändrar sig hela tiden):
* STS-125 startar den 12 maj (Atlantis) och flyga till Hubble och ställa in skärpan på kikaren.
* STS-126 flög redan förra året. De blev framflyttade för att fixa till krånglet efter att STS-120 försökt knyckla ihop solpanelerna på P6-trossen i-och-med flytten från Z1 till babordsidan.
* STS-127 starta den 12 juni (Endeavour) och flyga till ISS med sista delarna av japanska modulen Kibo.
* STS-128 startar den 6 augusti (Discovery) med en MPLM (stor container med mat, dasspapper och nya batterier). Det är denna flight som Fuglesang ska åka med. Vi får hoppas att han håller hårt i alla hylsnycklar den här gången.
* STS-129 startar dem 12 november och flyger upp med gyroskop, pumpar, kväve och ammoniak (som används till kylsystemet).
* STS-130 startar sedan den 6 december och flyger upp med Node-3 och Cupola, som är ett utsiktsrum för jordobservationer. Snälla, kan inte jag få åka med den här resan?

Under 2010 är det planerat 3 ytterligare resor med färjorna. Därefter är det pensionering för Atlantis, Discovery och Endeavour. Vi får hoppas att de alla håller ihop fram till dess.* Det bara måste ju stavas så.
** Eller blir det lugnhet?
*** Jag trodde att 39B var stängd sedan förra året, men det är tydligen så att STS-127 ska starta därifrån som sista flight. Därefter ska bara 39A användas. Om Endeavour startar som livbåt kommer uppdraget istället att kallas STS-400.

Inga kommentarer: