söndag 10 maj 2009

2009-11: Innan jag dör - Jenny Downham


Det här är andra boken i vår bokcirkel.

Jag, som inte minns nåt från tiden före 19 års ålder, har varken varit 16, tjej eller cancersjuk. Det gjorde det extra intressant att få läsa den här boken och lära känna Tessa.

Tessa, som är huvudpersonen i boken, är ganska loj och introvert i början av boken. Jag fick en känsla av att hon varit sån ganska länge också, för hennes familj har antagit en ton av sarkasm om möjligheten att få upp henne ur sängen för att äta frukost. Men Tessa får besök av sin bästa kompis Zoey som lockar fram det mesta ur Tessa och hennes liv tar en rejäl vändning.

På bara några veckor, känns det som, går Tessa genom en hel pubertet av frigörelse. Hon är ju sjuk. Då kan man komma loss med vad som helst. Vad ska de göra?

Tessa börjar skriva på en lista med alla möjliga saker hon vill göra innan hon dör. Några av dem är väl inte helt oväntade. Några andra däremot borde kanske ha fått stryka på foten med lite väl anpassad självinsikt. Tessa norpar exempelvis sin pappas bil och åker och hämtar Zoey för en liten lyckotur (är inte det en tautologi?). Det blir inte så bra.

Tessa gör en hel del andra saker som inte heller är så lyckade vid en närmare granskning. Men å andra sidan öppnar det henne för mer djuplodande behov. Berättelsen blir mer sansad mot slutet av boken och slutet av Tessas liv.

Boken är skriven i första person, dvs det är Tessa som berättar allt. De avslutande kapitlen är fantastiskt målande beskrivna. Man får nästan känslan av att Jenny (författarinnan) själv dött och återuppstått för att berätta hur det var. Tiden flyger iväg men Tessa uppfattar bara fragment och de är dessutom uppblandade med drömmar och halucinationer från medicineringen hon får.

Det här är en lättsam bok, även om slutet tynger en hel del. Jag tycker att du ska ta dig tid att läsa den. Det är den värd.

Inga kommentarer: