måndag 11 maj 2009

2009-12: Vattenhästen - Dick King-Smith


Det här är en barnbok för barn som börjat läsa själva. Boken innehåller visserligen ett tiotal bilder men utslaget på 125 sidor så blir det ingen bilderbok precis.

Boken handlar om åttaåriga Kirstie och hennes lillebror Angus. Kirstie verkar vettig och Angus verkar lite barnsligt korkad. Detta är inte alls den känslan jag får när jag läser recensionen av filmen. I filmen är det tydligen Angus resa som är det viktiga. Kirstie är bara ytterligare en kvinnlig bifigur. Nu har jag inte sett filmen själv så jag ska inte dra några högre växlar (än så här) om detta. Det kommer en blogg om filmen också, var så säkra.

Boken då; Det är som sagt en barnbok och som sådan är den lättläst och trevlig.

Angus och Kirstie hittar ett ägg på stranden efter en häftig storm. De tar med sig ägget hem. De har uppenbarligen inte sett Alien. Ägget kläcks och en örm-ödla-nått simmar omkring i badkaret. Deras mamma går i taket och ödlan får flytta ut till guldfiskdammen i trädgården. Barnens morfar berättar att det är en vattenhäst (eller bäckahäst som det också kan kallas). De döper hästen till Kruse, efter en Robinson med samma namn.

De matar den och den växer. Vintern kommer och dammen kommer att bottenfrysa. Kruse måste flyttas - hur ska det gå till? De hittar en skottkärra men Kruse har blivit för stor så han välter ur. Som tur är har alla vägarna frusit så Kruse kan glida på rumpan hela vägen ner till sjön som är tillräckligt stor för att inte frysa på vintern.

I sjön finns fisk så Kruse kan nu äta själv. Men någon kan ju se honom så familjen får för sig att dressera honom att gömma sig för allt och alla om de inte ropar hans namn.

Kruse växer så småningom ur den lilla sjön också och måste ånyo flyttas, men vart? De hittar en flyttbil som de kan låna av ett tveksamt element (skurk alltså). På något sätt lyckas de baxa in Kruse i vagnen och kör iväg till sjön som de valt ut men vägrar att nämna namnet på. Som om inte jag hade gissat det redan första kapitlet. Men så är jag inte 10 år längre. Kanske inte rätt målgrupp alltså.

Flytten går bra men i den nya sjön finns det fiskare med båt och Kruse råkar äta upp en av dem (båtarna alltså, inga fiskare skadas i boken). Därmed är Kruse upptäckt och världen blir informerad.

Vill ni veta mer får ni läsa boken själva. Berätta inte slutet för era barn. Låt dem läsa själva också.

Inga kommentarer: