måndag 11 maj 2009

2009-13: Främmande fågel - Anna Jansson


Det här är en riktigt bra kriminalroman. Boken handlar om Gotland. En gammal gubbe som handhar ett duvslag hittar en dag en rysk duva som ser lite hängig ut. Lite senare är han själv lite hängig. Grannen kommer och kollar läget. Därefter går hon till ett fotbollsläger och serverar mat. Rätt som det är har fågelinfluensan drabbat ön och först då lyser den mänskliga irrationaliteten igenom på allvar. Korkade människor blir arga och gör än fler dumheter. Några stackars läkare och poliser får fullt upp med att försöka hålla ön isolerad så att flunsan inte sprider sig till fastlandet.

Det som gör den här boken så bra är att den väcker tankar. Tänk om detta händer på riktigt. Är politiker så otroligt korkade på riktigt? Borde inte läkare ha fler kollegor så att de får sova nån gång också? Borde inte all vårdpersonal ha mer betalt? (utom möjligen läkarna då)

Det finns vaccin. Sverige har beställt en miljon doser. Dessvärre har beställningen inte gått iväg. Dessbättre visar det sig att det vaccinet ändå inte hade hjälpt. Det gör emellertid inte något, för de råkar hitta ett nytt vaccin - på Gotland. Räkna ut oddsen hörrni!

Snart visar det sig att inte alla smittas heller. Det är rätt märkligt. Det tycker polisen också.

Det här är en riktigt bra bok. Helt klart i klass med Sjöwall-Wahlöö.
Aktuell och samhällskritisk.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Den där håller jag med om är bra. Det är synd att Anna Jansson är så ojämn.