onsdag 22 juli 2009

2009-22: Box 21 - Roslund och Hellström

Oj oj oj!

Här har vi två nya favoritförfattare. Det här är inte bara en påhittad kriminalhistoria - det är ett politiskt initiativ till soffliggarna. Roslund är en journalist som kan grävscoopa upp det mesta. Hellström är en revanscherad kriminell. Tillsammans berättar de om dagens Sverige. Hur det faktiskt ser ut.

Roslund har provat att berätta genom TV och tidningar men han tyckte att folket bara tittade och glömde. Med romanformen kunde han nå en helt annan förståelse än genom 20 minuter i rutan. Ingen sätter sig och tittar på TV i tolv timmar, men spännande böcker kan man läsa hur länge som helst.

Den här boken handlar om trafficking - baltiska horor luras till Sverige, jobb och pengar men blir lurade, inlåsta och utnyttjade. Det slutar aldrig väl. Men likväl försvinner de bara som statistik. Ingen gör något direkt åt det. Sexköplagen skulle göra slut på det men flyttade bara hororna från gatan till hemliga klubbar. Insynen minskade och politikerna blev glada för nu syns inte skiten på gatan och de kan fortsätta att gå på porrklubb oantastade... eller nåt. Stinker gör det iallafall.

En otroligt bra bok. Riktigt klurigt genomtänkt.

Roslund och Hellström är våra nya Sjöwall Wahlöö. Helt klart.

Inga kommentarer: