torsdag 24 december 2009

Det här med julmat...

Åh, vi måste ha riktig julmat!

Vad är riktig julmat, då? Jo, samma sak vi äter till påsk och till midsommar.

Mja, kanske med något undantag. Vi slipper ägg, jordgubbar och urkokt vattnig nypotatis. I gengäld dras vi med urkokt och vattnig lutfisk samt kall och kletig tomtegröt.

Kom igen, Sverige. Det är inte tradition. Vi har fastnat i samma (h)julspår och står och slirar.

Men dans runt granen då!?! Små grodorna, jungfrun hon går i ringen, ritsch-ratsch, vi äro musikanter och alla andra midsommarlåtar. De kan vi väl inte vara utan? Varför sjunger vi inte samma låtar till påsk?

Och nu kommer Halloween med stormsteg också. De kommersiella makterna vill föra på oss ytterligare en usa-förvanskad tradition med måsten och tillbehör. Så bra, det fattades ändå en rejäl högtid på hösten. Ni får hålla med om att det är synd att vi inte har minst något att fira mellan midsommar och midvinter. Och då kan vi se till att klä ut oss ordentligt, för det är nytänkande. Det gör vi ju tillexempel inte till påsk. Vi kan ha på oss röda kläder och ta på ett stort vitt skägg så att ingen känner igen oss.

Eftersom allt ändå går i kommersens fotspår kan vi väl, på samma sätt som företagen, dela in året i kvartal. Vi avslutar med att köpa slut på alla pengarna så att vi överskrider budgeten, annars får vi ju inga nya pengar till nästa år!!!

God Q4 på er alla!

1 kommentar:

H-G sa...

Vad är det för fel med traditioner? Om lutfisken smakar urvattnat och gröten inte är god, vems fel är det då? Nä, jag ser fram emot att äta saker en gång om året som jag normalt inte äter (oftast för att det tar för lång tid att tillaga), och tittar år ut och år in på Kalle Ankas julafton.

Visst, det finns saker i de här traditionerna som inte heller jag tycker om, men dem kan jag ju strunta i, eller hur?

//Puke